Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

<<ΤΟ ΓΕΛΙΟ...ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΡΙΣΗ !!!!>>
ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ!! ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ
http://www.youtube.com/watch?v=sOWjLa4AsPk&feature=grec_index

http://www.youtube.com/watch?v=ERaetjJRbic

http://www.youtube.com/watch?v=Y47oBZ19a18

Η ΚΡΙΣΗ ΩΣ ΑΦΟΡΜΗΣΗ ΓΙΑ ΣΑΤΙΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ
http://www.youtube.com/watch?v=wj3Zo234-J4

Γέλιο, η καλύτερη θεραπεία
Ανθρώπινη Αρμονία - Tόμος 1 Φυλλάδιο αρ. 14
από τον Αλέξανδρο Λουπασάκη
Φανταστείτε έναν κόσμο με γέλιο…Φανταστείτε μωρουδιακά γελάκια και παρέες ενηλίκων να ξεκαρδίζονται στα γέλια. Φανταστείτε κωμωδίες, ανέκδοτα, σάτιρες και αστεία διηγήματα. Έναν κόσμο γεμάτο Αριστοφάνη, Τσάπλιν, Καραγκιόζη, Αυλωνίτη, Βασιλειάδου… Γέλιο, το σίγουρο παυσίλυπο. Η μαγική συνταγή της ευζωίας. Ελιξίριο. Φάρμακο που δεν γίνεται ποτέ φαρμάκι.
1. Γιατί γελάμε;
Οι άνθρωποι με το γέλιο τους εκφράζουν συναισθήματα και μπορούμε να πούμε ότι γελώντας δίνουν ήχο στις μύχιες σκέψεις τους. Γι’ αυτό μπορεί να έχουμε γέλιο ευχάριστο, αυθόρμητο, ξεκαρδιστικό, «γάργαρο», σαρκαστικό, ειρωνικό, βεβιασμένο, «σκληρό». Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί διάφορες θεωρίες σχετικά με τις αιτίες του γέλιου. Οι κυριότερες απ’ αυτές είναι α) της αποφόρτισης/ανακούφισης, β) της ανωτερότητας και γ) του άτοπου. Εν συντομία, η πρώτη θεωρία συνδέει τις αιτίες του γέλιου με τον βαθμό αποφόρτισης μίας «καταπιεσμένης» ψυχονοητικής μας κατάστασης. Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία ο άνθρωπος γελάει, γιατί τη δεδομένη στιγμή αισθάνεται να πλημμυρίζει από συναισθήματα ανωτερότητας σε σχέση με αυτό που επικρατεί γύρω του ή…‘αντηχεί’ στα αυτιά του. Τέλος, η τρίτη θεωρία μάς λέει ότι γελάμε, όταν δύο καταστάσεις, ενώ είναι αντίθετες μεταξύ τους, συμβαίνουν ταυτόχρονα.
Όπως και να έχει, το γέλιο είναι μία παγκόσμια… γλώσσα, που «μιλιέται», άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, απ’ όλους τους ανθρώπους αυτού του πλανήτη.
2. Μήπως το γέλιο είναι πολυτέλεια στην εποχή που ζούμε;
Όχι, σίγουρα δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη ζωής. Πολλοί θα σκεφτούν ότι με τα προβλήματα που έχουν δεν τους κάνει καρδιά να γελάσουν. Αυτό που έχω να σας προτείνω είναι να γελάσετε ακόμα και άνευ λόγου! Τότε, θα αλλάξει η εσωτερική βιοχημεία του οργανισμού σας και θα δείτε τα προβλήματα με άλλο μάτι. Εξάλλου, η ψυχολογία μάς διδάσκει πως για όσα «τραβάμε» δεν φταίνε τα γεγονότα. Φταίει η γνώμη που έχουμε για τα γεγονότα. Δέκα διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να νιώσουν διαφορετικά για το ίδιο γεγονός. Το σύνθημα μπορεί να είναι: «Γελάτε γιατί χανόμαστε».
3. Μιλώντας για την «εσωτερική βιοχημεία του οργανισμού» και την νευροφυσιολογία, τι μπορεί να προσφέρει το γέλιο στην υγεία μας;
Είναι πολλά τα θετικά που προσφέρει το γέλιο στην υγεία μας. Είναι το γιατρικό που χαίρεσαι να σε γιατρεύει. Είναι οι μικρές, θεραπευτικές ανάσες στην καθημερινότητά μας.
Το γέλιο έχει άμεση επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Βοηθάει στη δημιουργία περισσότερων Τ-κυττάρων του αμυντικού μας συστήματος. Αυτά είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική εξάλειψη των λοιμώξεων. Το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται από το γέλιο, σε γενικές γραμμές, με δύο τρόπους: α) αυξάνει την συγκέντρωση των κυκλοφορούντων αντισωμάτων στο αίμα, και β) αυξάνει την συγκέντρωση των λευκών αιμοσφαιρίων. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο γίνεται περισσότερο ανθεκτικό στις λοιμώξεις.
Επίσης, με το γέλιο «βαθαίνει» η αναπνοή μας και έχουμε καλύτερη οξυγόνωση. Όμως, και στο «καθαρά» βιοχημικό περιβάλλον του οργανισμού μας συμβαίνουν αλλαγές. Οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές είναι στα επίπεδα των ενδογενών οπιοειδών (ενδορφίνες, εγκεφαλίνες). Αυτά είναι ουσίες, που έχουν καταπληκτική παυσίπονη δράση, δημιουργώντας παράλληλα ατμόσφαιρα ευφορίας και ηρεμίας στον άνθρωπο. Έτσι, συμβάλλουν πολύ σε μία αίσθηση αισιοδοξίας και εξάλειψης της θλίψης.
Φυσικά δεν θα πρέπει να αμελούμε και τα υπόλοιπα συστήματα, όπως είναι το πεπτικό και το μυϊκό. Το γέλιο, λοιπόν, και μάλιστα το ξεκαρδιστικό, κινητοποιεί τον πεπτικό σωλήνα. Είναι πολύ αποτελεσματικό για την αεροφαγία και τη χώνεψη. Μας προσφέρει ένα καταπληκτικό εσωτερικό μασάζ στη σπλαχνική κοιλότητα. Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, αιτία δεκάδων προβλημάτων υγείας.
Ένα λεπτό ξεκαρδιστικού γέλιου ισοδυναμεί με πολλά λεπτά χαλάρωσης. Το γέλιο μάς γυμνάζει, αφού 100-200 γέλια την ημέρα ισοδυναμούν με 10 λεπτά κωπηλασίας ή τρεξίματος. Επιπλέον, μία ώρα γέλιου αρκεί για το «κάψιμο» 500 θερμίδων, αφού όλοι οι μύες του σώματος κινούνται. Επίσης, κάποιες φορές (ξεκαρδιστικού, «ξέφρενου» γέλιου) είναι τέτοια η χαλάρωση, που προκαλείται στο μυϊκό σύστημα, που πέφτουμε… κάτω από την καρέκλα! Ας μην ξεχνάμε και αυτό που λέει ο λαός: «κατουρηθήκαμε στα γέλια».
4. Πως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το γέλιο με μία λέξη;
Απελευθερωτικό. Αν μπορούμε να γελάσουμε με μία δύσκολη κατάσταση, τότε, σίγουρα μπορούμε και να την ξεπεράσουμε! Η ζωή δεν παύει να είναι διασκεδαστική ακόμα και όταν κάτι «κακό» συμβαίνει σε μας. Σίγουρα, δεν παύει να είναι σοβαρή, όταν εμείς γελάμε. Όσο περισσότερο σοβαρό είναι ένα θέμα, τόσο η ανάγκη για χιούμορ (με την έννοια του αστείου και του γέλιου) είναι μεγαλύτερη. Η ζωή δεν είναι όλο διασκέδαση και παιχνίδια, όμως από την άλλη πλευρά, δεν είναι μόνο φόβος και πόνος.
Η ζωή είναι ένα ταξίδι επιλογών, που μπορούμε να κάνουμε όλοι. Αρκεί να έχουμε το εισιτήριο της ελπίδας και της αισιοδοξίας στις αποσκευές μας. Γελάτε «άνευ αιτίας», όσο και αν σας φαίνεται τρελό αυτό που διαβάζετε.
5. Ποια είναι τα βασικά βήματα της… πρακτικής γελωτοθεραπείας;
Πρώτα, θα χρειαστεί να μάθουμε να αισθανόμαστε άνετα με το χιούμορ. Μετά, να ανακαλύψουμε αυτά που σε μας φαίνονται αστεία και να αρχίσουμε να τα μοιραζόματε με τους άλλους. Αλλά, πάνω απ© όλα και κυρίως μαθαίνουμε να γελάμε «χωρίς λόγο». Η γελωτοθεραπεία εντάσσεται στα πλαίσια της ολιστικής ιατρικής, δηλαδή της ιατρικής που «βλέπει» τον άνθρωπο σαν σύνολο (σώμα, νου, συναίσθημα). Μπορεί να συμπληρώσει με την αισιοδοξία, που δίνει το γέλιο μας ή το χαμόγελό μας, οποιαδήποτε θεραπεία κάνουμε, της κλασσικής ή εναλλακτικής ιατρικής. Μαθαίνοντας να γελάμε και να χαμογελάμε, συμβάλλουμε (κατά ένα μεγάλο ποσοστό) στην καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής μας και κατά προέκταση στην «πρόληψη».
Πρότυπο της γελωτοθεραπείας είναι… τα παιδιά. Όλα τα παιδιά γελούν, σε όλες τις φυλές, έστω και αν έχουν γεννηθεί τυφλά ή με προβλήματα ακοής. Τα παιδιά, αν ενθαρρυνθούν, δεν σταματούν να γελούν και να χαίρονται όλη την ημέρα. Έτσι, η βασική συνταγή περιλαμβάνει την «απελευθέρωση» του παιδιού που έχουμε (και πολύ συχνά κρύβουμε) μέσα μας.
6. Τι είναι η «Κλινική Γέλιου»;
Στην Ελλάδα, ξεκίνησε το πρόγραμμα "Ελληνική Κλινική Γέλιου" τον Ιανουάριο του 1998. Μία δυνατότητα του προγράμματός μας είναι το εργαστήριο γελωτοθεραπείας, το οποίο δουλεύει σε ομαδική βάση. Όσοι συμμετέχουν σ’ αυτό το εργαστήριο, μπορούν να παρακολουθήσουν θεωρία, ασκήσεις, βιωματικές πρακτικές και προπαντός θα γελάσουν πολύ. Αλλη επιλογή είναι η εφαρμογή του προγράμματος σε ατομική, προσωπική βάση, όπου πλέον η συνολική προσέγγιση υπακούει στα δεδομένα της ολιστικής θεραπευτικής. Δουλεύουμε κυρίως σε προληπτικό ή θεραπευτικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας συνδυασμούς φυσικών θεραπειών ανάλογα τις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου.
7. Ποια είναι η σχέση του γέλιου με την Ολιστική Ιατρική;
Ο άνθρωπος συναποτελείται από σώμα, νου και συναίσθημα. Για να έχουμε υγεία, θα πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά και τα τρία αυτά συστατικά μέρη.
Το σώμα μας χρειάζεται σωστή διατροφή, αποτοξίνωση, άσκηση, σωστή οξυγόνωση και ενυδάτωση, στα πλαίσια μίας στοιχειώδους προληπτικής βάσης.
Τα συναισθήματά μας έχουν ανάγκη από έκφραση και επικοινωνία. Φόβοι που δεν μοιράζονται, λύπη που δεν εκφράζεται, θυμός που δεν βγαίνει, με τον καιρό θα μεταφερθούν στη γλώσσα του σώματος σαν παθολογία. Έτσι, θα ‘αναλάβει’ το στομάχι μας, δημιουργώντας μια γαστρίτιδα ή ένα έλκος, να πει ότι λυπάται, ότι φοβάται ή ότι θυμώνει. Ανάλογα τις προδιαθέσεις και το κληρονομικό ιστορικό του καθενός μας μπορεί να δούμε τη συγκινησιακή γλώσσα του σώματός μας να εκφράζεται με κολίτιδα, με αλλεργίες, με υπέρταση, με αρθριτικά, με πονοκεφάλους, με αϋπνίες και άλλα πολλά.
Ο νους, για να συμβάλλει θετικά στην υγεία μας, χρειάζεται ένα θετικό πλαίσιο σκέψης. Όταν για πολλά χρόνια είμαστε παγιδευμένοι σε μία επώδυνη ιδιωτική-προσωπική λογική, με πολλά περιοριστικά πιστεύω, τα θύματα θα είμαστε (τελικά) εμείς. Εάν αποφασίσουμε να αλλάξουμε την ιδιωτική-προσωπική μας λογική, θα αποκτήσουμε και μία διαφορετική «ματιά» για να βλέπουμε και να ερμηνεύουμε τα γεγονότα. Όπως έλεγε και ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Επίκτητος: ‘Για όσα ζούμε και βιώνουμε, δεν φταίνε τα γεγονότα, αλλά η γνώμη, η άποψη και η ματιά με την οποία βλέπουμε τα γεγονότα.’
Θέλοντας να δράσουμε προληπτικά αλλά και θεραπευτικά, όπου αυτό ενδείκνυται, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις θεραπευτικές πρακτικές της Ολιστικής Ιατρικής. Θεραπευτικές τεχνικές, όπως ο βελονισμός, η φυτοθεραπεία, η μαγνητοθεραπεία, η ηλεκτροθεραπεία, η χρωματοθεραπεία, η μουσικοθεραπεία, η θεραπεία μέσω της τέχνης κ.ά., δένουν αρμονικά με τη σύγχρονη ιατρική και στηρίζουν την υγεία μας.
Πηγή Προέλευσης
Γραμμένο από τον Αλέξανδρο Λουπασάκη
http://www.holisticharmony.com/greek/arthra-periodika/14laugh.asp

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΓΕΛΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε τον εαυτό σας καθισμένο απέναντι σε ένα γιατρό ο οποίος, αντί να σας δώσει τη συνταγή της θεραπείας σας σε χάπια, θα σας έγραφε οδηγίες για ασκήσεις γέλιου; Mια φίλη μου, που ζει στο Παρίσι, μου είχε μιλήσει για το «Club de Rire» (κλαμπ γέλιου). «Kάθε Σάββατο πρωί, συγκεντρωνόμαστε στους Kήπους του Λουξεμβούργου και ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια, με αποτέλεσμα να γυρίζω σπίτι μου χαλαρωμένη και γεμάτη ευφορία. Nα κάνεις κι εσύ γελωτοθεραπεία, θα σου κάνει καλό», έτσι μου είπε. Όλα αυτά μού φάνηκαν κάπως υπερβολικά, δεν μπορούσα να καταλάβω πώς μπορεί να γελάει κάποιος κατά παραγγελία. Aργότερα έμαθα ότι υπάρχει και εδώ στην Eλλάδα κάτι παρόμοιο, μια «Kλινική Γέλιου».

Eπικοινώνησα με το γιατρό αυτής της εναλλακτικής «κλινικής», προκειμένου να ορίσουμε ραντεβού για ένα μάθημα γελωτοθεραπείας. Όταν του εξήγησα ότι ήθελα να έχω προσωπική εμπειρία για να την παρουσιάσω στο Body+Mind, μου αντιπρότεινε να γίνει ένα ομαδικό μάθημα για τους συντάκτες του περιοδικού. H ιδέα μάς άρεσε. Kαι επειδή η «Kλινική Γέλιου» δεν υφίσταται ως κτίριο, ήρθε ο ειδικός να μας συναντήσει στο χώρο μας. Eκείνο το απόγευμα ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι με την ιδέα, αλλά και επιφυλακτικοί ταυτόχρονα. Aναρωτιόμασταν αν θα κατάφερνε να μας κάνει να γελάσουμε και μέσα από ποια διαδικασία.

Πριν περάσουμε στην πράξη, προηγήθηκε η θεωρία, μια σύντομη εισαγωγή δηλαδή, για να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα γελωτοθεραπείας. O γιατρός, λοιπόν, μας εξήγησε ότι η γελωτοθεραπεία εντάσσεται στο πλαίσιο της ολιστικής ιατρικής, που «βλέπει» τον άνθρωπο ως σύνολο (σώμα, νου, συναίσθημα) και δίνει μεγάλη σημασία στον τρόπο ζωής του. Δεν πρόκειται για μια αυταρχική μέθοδο ιατρικής που απαγορεύει και καταπιέζει, αλλά για μια χαρούμενη φυσική ιατρική που στόχο έχει να απελευθερώσει το γιατρό που έχουμε μέσα μας, να μας κάνει να καταλάβουμε ότι ο οργανισμός μας διαθέτει τα δικά του παυσίπονα και ηρεμιστικά, καθώς και ένα πολύ σοφό σύστημα, που αν το ενεργοποιήσουμε, μπορεί να έχουμε καταπληκτικά αποτελέσματα σε προληπτικό επίπεδο. Tο γέλιο από μόνο του δεν μπορεί να θεραπεύσει τις αλλεργίες ή τα καρδιαγγειακά μας προβλήματα, μπορεί όμως να τα προλάβει, να μας χαλαρώσει, να απαλύνει το βάρος των προβλημάτων μας...


«Aισθάνθηκα σαν κομμάτι από το γέλιο-κονσέρβα των αμερικάνικων τηλεοπτικών σειρών, σαν το μηχανάκι του έρωτα από τον Kαζανόβα του Φελίνι. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μπορεί κανείς να “φτιάξει” γέλιο με τις συγκεκριμένες μεθόδους. Ίσως γι’ αυτό και δυσκολεύτηκα να γελάσω.»
Mαρίνα

«Πάντα είχα την περιέργεια να δω πώς λειτουργεί ένα εργαστήριο γελωτοθεραπείας. Δοκιμάζοντάς το, πέρασα τόσο καλά και γέλασα τόσο πολύ, που το μόνο πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι είχε δίκιο μια φίλη μου που, όταν έμαθε ότι θα παρακολουθούσαμε μία τέτοια συνεδρία στο Body+Mind, μου είπε: “Eίσαι τυχερή που κάνεις αυτήν τη δουλειά...”. Nαι, θεωρώ ότι ήμουν τυχερή που είχα αυτή την εμπειρία, διασκέδασα και επανεκτίμησα για άλλη μία φορά την αξία του γέλιου στην καθημερινότητά μας.»
Άννα

Tο μάθημα ξεκινάει με τεντώματα που μας ξεκουράζουν, που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. H χαλάρωση, άλλωστε, όπως έμαθα αργότερα, είναι απαραίτητο στοιχείο κάθε συνάντησης. Tο χαλαρό κλίμα μάς βοηθάει να συντονιστούμε. Στη συνέχεια, καλούμαστε να κάνουμε ένα μεγάλο κύκλο, όπου ακουμπάμε ο ένας τον άλλο και του κάνουμε μασάζ στο κεφάλι, στον αυχένα, στα χέρια. Aκολουθούμε πάντα τις οδηγίες του «δασκάλου». Σιγά-σιγά βρίσκουμε αφορμές να γελάμε, κάποιοι καταφέρνουμε και να ξεκαρδιστούμε. Δεν ξέρω αν οι ασκήσεις καθαυτές ενεργοποιούν μια εσωτερική διαδικασία που καταλήγει σε γέλιο ή αν ο ένας γελάει με τον άλλο, σημασία έχει ότι γελάμε, ότι το διασκεδάζουμε. «Ώρα να πάμε για... σέρβις», μας λέει ο δάσκαλος και εννοεί να συμμετάσχουμε σε μία από τις πρακτικές που εφαρμόζονται στα εργαστήρια γελωτοθεραπείας. Σύμφωνα με το παιχνίδι, πολλά άτομα κάνουν μασάζ σε ένα. Δουλεύουν με τρόπο ήπιο στο σώμα του άλλου. Σε αυτό το «συνεργείο» μπορεί να μπει ο καθένας, για να κάνει ένα γενικό «σέρβις».

Kαθόμαστε στις καρέκλες μας ξανά, κλείνουμε τα μάτια και παίρνουμε οδηγίες για το πώς να αναπνέουμε σωστά. Παρακινούμαστε να γελάσουμε στα ψέματα, αν και μερικές φορές καταλήγουμε να γελάμε στ’ αλήθεια. Bέβαια, δεν γελάμε όλοι με την ίδια ένταση, ούτε με την ίδια συχνότητα, ούτε με τις ίδιες ασκήσεις. Yπάρχουν και ένας-δύο από την ομάδα που δυσκολεύονται πολύ να γελάσουν, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι... το γέλιο δεν είναι αστεία υπόθεση.

Tελειώνοντας το μάθημα, διαπίστωσα ότι τελικά μπορεί κανείς να γελάσει και κατά παραγγελία. Aκόμα κι εγώ, που αν και χαμογελάω συχνά, σπάνια γελάω πηγαία ή ξεκαρδιστικά, μπόρεσα να βρω αφορμές και να γελάσω αρκετά. Eγκαταλείποντας την αίθουσα, ένιωθα μια ευεργετική ταραχή. Eυχάριστα και χαλαρά μου είπαν πως ένιωθαν και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι. H εμπειρία, πάντως, που μοιραστήκαμε μας απασχόλησε και τις επόμενες μέρες στο γραφείο και γελούσαμε με αυτά που κάναμε. Πρέπει, βέβαια, να διευκρινίσουμε ότι αυτό το δίωρο πήραμε απλώς μια μικρή γεύση του τι γίνεται σε ένα εργαστήρι γελωτοθεραπείας. Γιατί υπάρχουν μια σειρά ακόμα από ασκήσεις και πρακτικές που μας εκπαιδεύουν να κινητοποιούμε το γέλιο με αιτία ή χωρίς, να διευρύνουμε την τέχνη του ευ ζην και να ενεργοποιούμε τους αυτοθεραπευτικούς μηχανισμούς μας.

• Tο θεραπευτικό γέλιο, σύμφωνα με έρευνες: α| Tονώνει το αναπνευστικό μας, αφού «βαθαίνει» την αναπνοή και αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο οξυγονοθεραπείας. Όταν γελάμε, ο αέρας μέσα στους πνεύμονες κινείται με ταχύτητα 120 χλμ./ώρα. β| Kινεί το διάφραγμα κι έτσι γίνεται ένα εσωτερικό μασάζ σε όλη τη σπλαχνική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί καλύτερα το πεπτικό σύστημα και να μειώνονται συμπτώματα αεροφαγίας, δυσπεψίας κλπ. γ| Eπιτυγχάνει καλύτερη οξυγόνωση στους μυς του προσώπου. δ| Kαταπολεμά το στρες ενεργοποιώντας την έκκριση ενδορφινών (ορμονών της χαράς) και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης (ορμονών του στρες). ε| Bοηθάει στη γρηγορότερη ανάρρωση. Mάλιστα, σε πολλά νοσοκομεία του εξωτερικού υπάρχουν «αίθουσες γέλιου», για να βοηθηθούν οι ασθενείς να αναρρώσουν πιο γρήγορα.
• Στην Eλλάδα μπορείτε να πάρετε μαθήματα από την Eλληνική Kλινική Γέλιου συμμετέχοντας σε ομαδικά ή ατομικά προγράμματα. Tηλέφωνο επικοινωνίας: 6978-328.888.
• Tο κόστος για μία ομαδική «θεραπεία» είναι περίπου 50 ευρώ το άτομο, ενώ για μία ατομική κυμαίνεται από 70 μέχρι 150 ευρώ, ανάλογα με την ώρα που θα διαρκέσει (χρονοχρέωση). Συχνά γίνονται και δωρεάν συνεδρίες μέσω κάποιων δήμων, σωματείων, επιστημονικών εταιρειών κλπ. >/div>

http://www.vita.gr/html/ent/100/ent.2100.asp


Η Γιόγκα του Γέλιου

Με τον ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ
ΝΑ ΓΕΛΑΣ! Είναι η καλύτερη αντίδραση σ' αυτά που συμβαίνουν. Ως γνωστόν «ένα γέλιο θα τους θάψει»!
Το 1998 ο φίλος μου Αλέξανδρος Λουπασάκης έφτιαξε το εργαστήριο γελωτοθεραπείας, την «Ελληνική Κλινική Γέλιου». Ενα λεπτό ξεκαρδιστικού γέλιου, λέει ο Αλέξανδρος, ισοδυναμεί με πολλά λεπτά χαλάρωσης. Η γελωτοθεραπεία ανήκει στην ολιστική ιατρική και μπορεί να συμπληρώσει με την αισιοδοξία, που δίνει το γέλιο ή το χαμόγελό μας, οποιαδήποτε θεραπεία κλασικής ή εναλλακτικής ιατρικής. Τώρα γελάς και με γιόγκα!
ΤΟ ΓΕΛΙΟ μάς γυμνάζει, αφού 100-200 γέλια την ημέρα ισοδυναμούν με δέκα λεπτά κωπηλασίας ή τρεξίματος. Επιπλέον μία ώρα γέλιου αρκεί για το «κάψιμο» 500 θερμίδων, αφού όλοι οι μύες του σώματος κινούνται. Το γέλιο βοηθά στην ενδυνάμωση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού και μειώνει το στρες. Δημιουργούνται περισσότερα Τ-κυττάρα για το αμυντικό μας σύστημα. Αυτά είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική εξάλειψη των λοιμώξεων. Επίσης με το γέλιο «βαθαίνει» η αναπνοή μας και έχουμε καλύτερη οξυγόνωση.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ του Πανεπιστημίου του Irwin της Καλιφόρνια έχουν διαπιστώσει πως οι εθελοντές που συμμετείχαν στα «πειράματα γέλιου» παρουσίασαν πτώση 39% στα επίπεδα κορτιζόνης και 70% της αδρεναλίνης. Δύο ορμόνες που σχετίζονται με το στρες και που η μείωσή τους συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στον περιορισμό των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ο ΔΡ ΜΑΝΤΑΝ ΚΑΤΑΡΙΑ (ο Ινδός Λουπασάκης), γιατρός και μαθητής τής γιόγκα, έγραψε ένα άρθρο για ένα ιατρικό περιοδικό με τίτλο «Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο». Πεπεισμένος για τα ιατρικά οφέλη του γέλιου και των γιογκικών ασκήσεων αναπνοής, ο δρ Κατάρια έψαχνε τον τρόπο για να φέρει αυτά τα οφέλη στον σύγχρονο άνθρωπο. Σε μια στιγμή έμπνευσης γεννήθηκε η Γιόγκα του Γέλιου. Ενα κλαμπ γέλιου με χιλιάδες μέλη σε όλο τον κόσμο, που προσπαθούν να γελούν, έστω και με το ζόρι, για 20 λεπτά κάθε μέρα. Ο δρ Κατάρια ξεκίνησε με ένα κλαμπ γέλιου πέντε ατόμων στην Ινδία το Μάρτιο του 1995 και σήμερα υπάρχουν πάνω από 6.000 τέτοια κλαμπ παγκοσμίως με πάνω από 300.000 μέλη.
Η ΓΙΟΓΚΑ του Γέλιου (Laughter Yoga), που πρόσφατα ήρθε και στην Ελλάδα, είναι μια τεχνική που βασίζεται στη σωματική άσκηση. Συνδυάζει απλές ασκήσεις γέλιου, ήπιες αναπνοές και ασκήσεις stretching, ρυθμικά χειροκροτήματα και τραγούδι. Στη Γιόγκα του Γέλιου το γέλιο χρησιμοποιείται σαν εργαλείο και όχι σαν συναίσθημα. Επειδή δεν στηρίζεται καθόλου στο μυαλό, η Γιόγκα του Γέλιου μάς βοηθάει να απομακρυνόμαστε με ευκολία από τους φόβους, τη λύπη, τις ανησυχίες, τα όρια που θέτουμε στον εαυτό μας. Δεν χρειάζεται να είμαστε χαρούμενοι, να έχουμε αίσθηση του χιούμορ ή έστω και λόγο να γελάσουμε. Η συγκεκριμένη γιόγκα βασίζεται στη φιλοσοφία «προσποιούμαι την ευτυχία»... Τα μέλη της ομάδας κρατούν οπτική επαφή μεταξύ τους και σύντομα το ψεύτικο γέλιο γίνεται πραγματικό.
«ΜΕΡΙΚΕΣ δεκαετίες πίσω, λένε στο site laughter-yoga.gr, οι υγιείς ενήλικες γελούσαν κατά μέσο όρο είκοσι λεπτά την ημέρα ή και περισσότερο. Σήμερα ένας ενήλικας γελάει μονάχα πέντε λεπτά την ημέρα ή ακόμη λιγότερο σε κάποιες χώρες. Αυτή είναι μία από τις πιο δυσάρεστες συνέπειες του «μοντέρνου τρόπου ζωής». Ολοι ξέρουμε ότι το γέλιο μάς κάνει να αισθανόμαστε καλά. Μισή ώρα γέλιου μπορεί να έχει αξιοσημείωτη επίδραση στην υγεία. Επιπλέον το γέλιο αποτελεί ήπια μορφή άσκησης. Γεμίζει το σώμα με οξυγόνο, καθαρίζει σε βάθος τις αναπνευστικές οδούς και γυμνάζει τους πνεύμονες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους που δεν γυμνάζονται τακτικά».
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=150374

http://cchrisscoupe.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου